Charakterystyka zakładów gastronomicznych test

Pobierz

Z drugiej strony szereg czynników, począwszy od wielkości, poprzez koncept i serwowaną kuchnię, po działalność dodatkową, sprawia, że mapa tych placówek jest bardzo zróżnicowana.Do zakładów i punktów gastronomicznych nie zalicza się ruchomej sprzedaży wyrobów kulinarnych i ciastkarskich oraz towarów handlowych, prowadzonej w formie przenośnej, obwoźnej i odnośnej.. 5 zasad, 12 etapów B. 12 zasad, 5 etapów C.. Definicja i cechy usługi 14 1.2.2.. Zgłoś błąd Wyświetleń: 6106.. Scenariusz lekcji.. Podział .Rozdział II.. 1 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301, z 1956 r. Nr 54, poz. 244 i z .Technik żywienia i usług gastronomicznych / Kucharz.. Zakład gastronomiczny sieci otwartej.. Dokonaj charakterystyki zakładów gastronomicznych uwzględniając typ, obsługę, świadczone usługi żywieniowe i .Zakłady gastronomiczne możemy podzielić na : - zakłady żywienia otwartego są to zakłady świadczące usługi dla wszystkich konsumentów.. Jadłodajnia jest zakładem zbiorowego żywienia, w którym nie podaje się: a. dań gorących b. deserów c. napojów alkoholowych 8.. Takie działanie .Ze względu na wieloaspektową działalność prowadzoną w zakładzie gastronomicznym - produkcyjną, usługową i handlową - jego poszczególne pomieszczenia muszą być odpowiednio dostosowane do pełnienia różnorodnych funkcji (przyjęcia i magazynowania surowców, sporządzania potraw, ekspedycji gotowych dań, obsługi gości).Kucharz zajmuje się sporządzaniem, według ustalonych norm i receptur kulinarnych, różnych potraw, ciast, napojów i deserów z surowców i produktów spożywczych, w pomieszczeniach produkcyjnych zakładów gastronomicznych oraz przedsiębiorstw zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.z dnia 10 lipca 1974 r. w sprawie rodzajów i kategorii handlowych zakładów i punktów gastronomicznych..

Kategorie zakładów gastronomicznych.

Rodzaje zakładów gastronomicznych.Charakterystyka zakładów i punktow gastronomicznych Julia Janus i Klaudia Bąk klasa 2H Bistro *Potrawy są sporządzane na idywidualne zamówienie, *Obsługa kelnerska, *Staranny wystrój wnętrza, *Dodatkowe usługi kulturalno- rozrywkowe.. Pobierz.. Do punktów gastronomicznych zaliczamy: a. restauracje b. bufety c. bary przekąskowe 7.. Usługi gastronomiczne 14 1.2.1.. Podsystemy usług gastronomicznych.. Rodzaje zakładów gastronomicznych: a) zakłady typu żywieniowego (restauracje, jadłodajnie, bary restauracyjne, bary samoobsługowe, bary szybkiej obsługi, samoobsługowe bary przekąskowe,bary mleczne, samoobsługowe bary uniwersalne, bistro, wagony restauracyjne) b) zakłady typu uzupełniającego (kawiarnie, herbaciarnie, winiarnie, cukiernie, piwiarnie, bary rozrywkowe, bary .Rozdział 1.. Materiał jest dostępny tylko dla nauczycieli, którzy mają uprawnienia do jego pobrania.Plik CHARAKTERYSTYKA ZAKŁADÓW I PUNKTÓW GASTRONOMICZNYCH.ppt na koncie użytkownika MademoiselleM • folder Wyposażenie zakładów gastronomicznych • Data dodania: 3 lut 2015układ funkcjonalny zakładu gastronomicznegoWiadomości dotyczące projektowania zakładów gastronomicznych, etapy projektowania zakładów żywienia, projektowanie technologiczne zakładów gastronomicznych, dobór urządzeTechnik żywienia i usług gastronomicznych / Kucharz..

Działalność zakładów gastronomicznych 236.

Projekt "Model systemu wdrażania i upowszechniania kształcenia na odległość w uczeniu się przez całe życie" Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Wyposażenie gastronomii Moduł I Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego, wyposażenie magazynów zakładu .Plik CHARAKTERYSTYKA ZAKŁADÓW I PUNKTÓW GASTRONOMICZNYCH.ppt na koncie użytkownika ZlotaKasienka • folder Wyposażenie zakładów gastronomicznych • Data dodania: 31 sie 2014Popularne testy Dodaj test.. Współczesne tendencje w programowaniu i wyposażeniu hotelowych zakładów gastronomicznych 32 Rozdział IV.Tabela 1.. Najwłaściwsze ze względów użytkowych, funk-cjonalnych i ekonomicznych są połączenia zakładów podstawowych o najszerszym asortymencie z zakładamiDo zakładów i punktów gastronomicznych nie zalicza się ruchomej sprzedaży wyrobów kulinarnych i ciastkarskich oraz towarów handlowych, prowadzonej w formie przenośnej, obwoźnej i obnośnej.. ZAKŁADY GASTRONOMICZNE SIECI OTWARTEJ I ZAMKNIĘTEJ.. Wymagania funkcjonalne 19 2.. 7 zasad, 12 etapów System HACCP jest systemem: A. zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego w produkcji i dystrybucji żywności, B. zarządzania przedsiębiorstwem spożywczym, C. obowiązkowym dla zakładów spożywczych oraz rolników1..

Klasyfikacja zakładów gastronomicznych 20 1.4.

Zakłady i punkty gastronomiczne podlegają zaszeregowaniu do określonych kategorii handlowych:I. Charakterystyka hotelowych zakładów gastronomicznych 19 1.. Charakterystyka zakładów gastronomicznych wg NTP [5] - Nie jesteś zalogowany - zaloguj się lub załóż konto.Dzięki temu uzysksz możliwość obserwowania swoich komentarzy oraz dostęp do treści i możliwości dostępnych tylko dla zarejestrowanych użytkowników naszego portalu.1.. 11 Kawiarnia rodzaj obsługi: kelnerska; usługi podstawowe duży asortyment wyrobów cukierniczych, napojów gorących i zimnych, potrawy przeznaczone na śniadania i podwieczorki, napoje alkoholowe o zawartości poniżej 18%; usługi kulturalno-rozrywkowe występy artystyczne, kabaret, koncerty; usługi uzupełniające sprzedaż .Zakłady gastronomiczne to obiekty, które łączy wspólny cel - wszystkie dążą do dostarczenia klientowi ostatecznego efektu obróbki surowca spożywczego - produktu.. Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard .9.. Kluby VIP w gastronomi hotelowej można zaliczyć do zakładów gastronomicznych: otwartych, c) sezonowych..

Charakterystyka i podział usług gastronomicznych 15 1.3.

Spis treści skryptu: Wprowadzenie.. Otwórz PDF w nowym oknie.. W zakres usług tych zakładów wchodzą usługi podstawowe i komplementarne - zakłady żywienia zamkniętego są to zakłady świadczące usługi wybrnej grupie osób np. uczniowie, pacjenci szpitali .Grupy zakładów gastronomicznych możemy podzielić na dwa rodzaje — zakłady gastronomiczne sieci otwartej oraz zakłady gastronomiczne sieci zamkniętej.. Test z lektury ,,Hobbit, czyli tam i z powrotem'' rozwiązało: 1; .. a także czystości zakładów gastronomicznych.. Ogólne zasady projektowania technologicznego zakładów gastronomicznych Projektowanie technologiczne zakładu gastronomicznego powinno uwzględniać: program produkcji i usług, układ funkcjonalny zakładu, obliczenia powierzchni i określenie rodzaju pomieszczeń łącznie z rozmieszczeniem maszyn i urządzeń, .Test sprawdzający Ile jest zasad, ile etapów systemu HACCP?. Uwaga!. Każdy z wymienionych wyżej zakładów, niezależnie od rodzaju, ma za zadanie zaspokajać potrzeby żywieniowe gości i klientów oraz zapewniać usługi kulturowo-rozrywkowe.Podział zakładów gastronomicznych w zależności od świadczonych usług.. Pobierz.. Połącz podane nazwy barów z charakterystycznymi dla nich określeniami: .Zawodowe, Sprawdziany i testy Test z przedmiotu: urządzanie zakładów gastronomicznych i gospodarstw domowych - dział aparatura grzejna.. Charakterystyka wyposażenia zakładów typu fast food.. zamkniętych, d) rozrywkowych.. Charakterystyka wyposażenia zakładów typu fast food.. Na podstawie art. 3 ust.. Karta pracy.. Wymagania kategoryzacyjne odnoszące się do części gastronomicznej hoteli 26 Rozdział III.. Zakłady gastronomiczne nie mogą spuszczać zużytych odpadów i tłuszczów do kanalizacji.. Gastronomia i jej funkcje 12 1.2.. 10 CHARAKTERYSTYKA ZAKŁADÓW TYPU UZUPEŁNIAJĄCEGO.. CHARAKTERYSTYKA ZAKŁADÓW TYPU ŻYWIENIOWEGO ZAKŁADY GASTRONOMICZNE SIECI OTWARTEJ I .Sprzężenia zakładów gastronomicznych w jeden obiekt mogą odbywać się między dowolnymi rodza-jami zakładów, jeśli uzasadniają to potrzeby użytko-we.. Piwiarnia Bufety *sprzedaż popularnych towarówTest -zakłady gastronomiczne i pracownicy gastronomii hotelowej.. Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego 1..


wave

Komentarze

Brak komentarzy.
Regulamin | Kontakt